Äänestä vuoden törkein viherpesuteko

Vuoden Huiputus -kilpailu palkitsee jälleen kuluneen vuoden pahimman viherpesijän, ja sinä voit äänestää, kuka palkinnon ansaitsee! Palkinnon saaja valitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa laskemalla yleisöäänet ja asiantuntijaraadin pisteet yhteen.

Tämän vuoden tuomaristoon kuuluvat kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, somevaikuttaja Jenni Rotonen, vastuullisuusasiantuntija Niklas Kaskeala, Voima-lehden toimittaja Jari Tamminen, toimittaja Julia Thurén, somevaikuttaja-toimittaja Noora Shingler ja Greenpeacen maajohtaja Touko Sipiläinen, sekä tietysti SINÄ! Tutustu alta ehdokkaisiin ja anna äänesi!

Vuoden Huiputus on tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös galleria, jossa voit tutustua kilpailun ehdokkaisiin ja äänestää omaa "suosikkiasi" vuoden viherpesijäksi. Lisäksi galleriassa on esillä viherpesu- ja vastamainosteemaisia teoksia, ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia.

16.4.–17.5.2024 Vuoden Huiputus -galleria, Hämeentie 27, Helsinki.

Avoinna Ma-Pe klo 11-13 ja 15-17

Äänestä inhokkiasi →

Kilpailun aikataulu

pyramid-icon

16.4.2024

Ehdokkaat julki

pyramid-icon

16.4.–8.5.

Äänestysaika

pyramid-icon

15.5.

Voittajan julkistus

KARINIEMEN KANANPOIKA ON VUODEN HUIPUTUS!

HKScanin Kariniemen kananpoika

HKScanin Kariniemen kananpoika -tuotemerkin mainos valikoitui voittajaksi seitsemän ehdokkaan joukosta. “Omasta mielestämme hyvin kasvatettua kananpoikaa” voitti yleisöäänestyksen huikealla 29 % ääniosuudella. Voittaja valittiin yleisön ja tuomariston yhteisäänin. Yleisöääniä kilpailussa annettiin 10 989.

Ympäristöongelmat ja eläinten kärsimys pyritään ohittamaan vetoamalla pintapuolisiin parannuksiin niiden elinoloissa. Kuluttajalla ei ole realistisia edellytyksiä arvioida eläinten pahoinvointia.", perustelee Vuoden huiputuksen ammattilaisraati.

Lue lisää >

Ehdokkaat

Metsä Group, Lambi & Serla

Metsä Group, Lambi & Serla: Meillä ei ole varaa


Metsä Groupin mainoskampanja kannustaa valitsemaan kotimaisen ja ensikuituisen pehmopaperin. On totta, että “meillä ei ole varaa olla miettimättä ostamiemme tuotteiden alkuperää”. Joten mistä kotimainen pehmopaperi on valmistettu? Metsä Group on toistuvasti jäänyt kiinni kestämättömästä metsien käytöstä. Esimerkiksi syksyllä 2023 Metsä Group suunnitteli hakkuita koskemattomaan ikimetsään Sallassa. Yhtiö ei myöskään pystynyt kertomaan ostaako se Metsähallitukselta valtion luonnonmetsistä hakattua puuta.

Metsä Group kehuu, että heidän tuotteensa valmistetaan ensikuidusta, eli kierrättämättömästä, tuoreesta sellusta. Kestävämpää olisi käyttää kertakäyttöisten paperituotteiden valmistukseen kierrätyskuituja.

Tehometsätalous on suurin syypää luontokatoon Suomessa. Vuoden 2021 nuorisobarometrissa 76% nuorista koki surua luonnon monimuotoisuuden heikentymisestä ja lajien sukupuutosta. Tämän rinnalla on vähintään hirtehistä, että Metsä Group, joka aiheuttaa luontokatoa, lupasi lahjoittaa 5 snt per myyty tuote Nyyti ry:n opiskelijoiden mielenterveystyöhön.


Atria: Biopohjainen pakkaus

Atria: Biopohjainen pakkaus


"Uusi biopohjainen pakkausmateriaali on yksi ratkaisuista, joiden avulla Atria suuntaa kohti hiilineutraalia ruokaketjua", lihatalo Atria kertoo.

Pakkaus on kuitenkin häviävän pieni osa ilmastopäästöistä, joita pakkauksen sisältönä oleva jauheliha aiheuttaa. Pakkausmerkintä, jossa kehutaan pakkauksen olevan 60% biopohjainen, johtaa kuluttajaa kuvittelemaan, että yhtiön toimet ilmastopäästöjen vähentämiseksi ovat merkittäviä, vaikka sen ydintoiminta – lihan tuottaminen – on ilmaston kannalta kestämätöntä. Suomen maatalousperäisten päästöjen osuus maamme kasvihuonekaasupäästöistä on jopa neljänneksen, ja merkittävä osa näistä päästöistä syntyy juuri lihan ja maidon tuotannosta.


Kariniemen Hyvin Kasvatettu Kananpoika

Kariniemen Hyvin Kasvatettu Kananpoika


Lihatalo HK-Scan perustelee kananpoikien “hyvää kasvatusta” sillä, että broilerit “on kasvatettu ilman antibiootteja, saavat nokkia oman lähipellon viljaa, ovat lähiruokaa, hyötyvät tarkkailusta, tulevat aina suomalaiselta kotitilalta ja nauttivat virikkeistä.”

Mainos antaa ymmärtää, että broilerit voisivat hyvin. Eivät voi. Broilerit ovat erittäin pitkälle jalostettuja eläimiä, jotka kärsivät koko lyhyen elämänsä. Tietyt rodut eivät aikuiseksi kasvettuaan kykene seisomaan suurten rintalihastensa vuoksi. Myös monet sairaudet, kuten vatsahaavat, keuhko- ja niveltulehdukset, vesipöhö sekä sydänsairaudet ovat yleisiä

Teurastamolla broilerit tainnutetaan yleisimmin hiilidioksidilla, joka aiheuttaa hitaan tukehtumiskuoleman. Pienemmissä teurastamoissa broilerit voidaan tainnuttaa veteen johdetulla sähkövirralla. Jos broileri räpistelee kovasti, voi se välttää sähkövirtatainnutuksen ja joutua kaulan viiltämiseen tajuissaan. (Lähde: Oikeutta Eläimille-järjestön ilmoitus harhaanjohtavasta markkinoinnista Ruokavirastolle 23.1.2024 koskien HK-Scanin mainosta).


Metsien Suomi: TV-, radio- ja somemainonta

Metsien Suomi: TV-, radio- ja somemainonta


Metsäalan etujärjestöjen kampanja, jossa korostetaan metsien merkitystä Suomelle. Mainoskuvasto ja viestit kertovat, että metsä on kaikessa mukana. Muun muassa Metsähallituksen, Metsäteollisuus ry:n ja MTK:n rahoittama yhteiskampanja haluaa luoda positiivisia mielikuvia metsien käytöstä ja vahvistaa perinteistä mielikuvaa metsäteollisuudesta kestävänä ja Suomelle välttämättömänä toimijana.

Kampanjan omin sanoin vuoden 2023 kampanjoinnissa “Pääroolissa oli kirjaimellisesti puu. Lapsinäyttelijöiden tähdittämällä televisiomainoksella Metsien Suomi halusi herättää tunteita ja kiinnostuksen metsien kestävään käyttöön.” Tutkijat ja asiantuntijat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että metsien käyttö 2020-luvun Suomessa on jotain aivan muuta kuin kestävää. Hiilinielut ovat romahtaneet, luontokato etenee ja monia metsien eliölajeja uhkaa sukupuutto.

Kampanja on saanut kritiikkiä myös siitä, että Maa- ja metsätalousministeriö on osallistunut sen rahoittamiseen liki 400 000 eurollla. Samaan aikaan kun metsien tärkeydestä kertovaa kampanjaa rahoitetaan verovaroin, valtio jättää hiilinieluja korjaavat toimet tekemättä ja uhkaa vesittää vanhojen metsien suojelukriteerit – tutkijoiden vastalauseista huolimatta.


St1: Puhtaan energian tekijät

St1: Puhtaan energian tekijät


St1 pyrkii viestinnässään korostamaan ympäristöystävällisyyttä ja vastuullisuutta. Yhtiön verkkosivuilla, radiomainoksissa ja YouTube-videoissa se kutsuu itseään toistuvasti “puhtaan energian tekijäksi”. St1 on myös markkinoinut itseään “CO2-hyvän energian valmistajana ja myyjänä” ja rohkaissut suomalaisia tankkaamaan heidän huoltoasemillaan, ja näin osallistumaan ilmastotekoihin.

Käytännössä yritys kuitenkin tekee voittonsa pääasiassa fossiilisten polttoaineiden kaupalla.Tämä selviää St1:n vuosi- ja vastuullisuusraporteista. Pelkästään vuonna 2022 fossiilisten polttoaineiden osuus yhtiön energiamyynnistä oli 82,6%. St1:n arvoketjun kokonaispäästöt olivat vuonna 2022 noin 15 miljoonaa CO2-tonnia, josta 11,6 miljoonaa CO2-tonnia tuli sen myymistä polttoaineista. Puhtaan energian tekijänä itseään markkinoivan yhtiön ydintoimintaa onkin ilmastonmuutoksen kiihdyttäminen.


H&M ja kierrätys

H&M ja kierrätys


H&M kertoo verkkosivuillaan kauniisti vastuullisuudesta ja ottaa liikkeissään vastaan käytettyjä vaatteita kierrätettäväksi. Todellisuudessa kierrätysmateriaalit päätyvät alihankkijoiden kautta mm. Ghanaan, jossa ne aiheuttavat valtavan ympäristöongelman. Pelkästään vuonna 2023 yhtiön kierrätyskumppanit ovat vieneet Ghanaan vaatteita yhteensä noin 314000 kiloa, mikä vastaa noin miljoonaa vaatekappaletta. Asia selvisi kun Aftonbladet-lehden tutkivat journalistit tarkistivat tulliasiakirjoja.

Ghanassa huonokuntoiset ja laadultaan heikot tekstiilit eivät päädy uusiokäyttöön, vaan luontoon. Kertakäyttö- ja superpikamuoti ovat valtava ongelma. H&M:n kestävyysväitteiden ja kierrätystoiminnan pitäisi perustua aidolle kiertotaloudelle, eikä ongelmien rahtaamiselle Afrikkaan.


Kemianteollisuus: Kinkkutemppu

Kemianteollisuus: Kinkkutemppu


Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt viestintähanke kehottaa kuluttajia kierrättämään kinkkujen paistinrasvan biopolttoaineeksi, ja vähentämään näin kinkunsyömisen päästöjä. Kampanjassa ei mainita sanallakaan sianlihan tuottamisen päästöjä, jotkat ovat noin 5 kg CO2/lihakilo. Kun Suomessa syödään jouluisin noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, syntyy näistä kinkkufestareista 35 miljoonan kilon päästöt.

Tempauksella syntyvän uusiutuvan dieselin päästösäästöt ovat lähinnä laskennallista kikkailua. Kampanjassa kerrotaan, että yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Pelkästään monen kampanjaan osallistuvan ajomatka kinkkurasvojen kierrätyspisteelle ja sieltä takaisin on todennäköisesti pidempi.

Aikaisempina vuosina tempauksella on kerätty noin 55 tonnia kinkkurasvoja. Mainitsematta jää, että Suomessa kulutetaan noin 2 500 000 tonnia dieseliä vuodessa. Mittasuhteet ja päästövaikutusten merkitys jäävät siis kertomatta. Herää myös kysymys, kannustaako kampanja ilmastopäästöjä lisäävään lihansyöntiin.


Historia

Ensimmäinen Vuoden huiputus -äänestys järjestettiin keväällä 2022. Tuolloin äänestys keskittyi fossiilimainontaan ja oli osa kampanjaa, jossa kerättiin nimiä fossiilimainonnan kieltämiseen tähtäävään eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen. Ehdolla oli mainos BMW:ltä, Finnairilta, Fortumilta ja ST1:ltä

Voittajaksi selviytyi Fortum, joka sai 2254 ääntä – noin puolet kaikista annetuista äänistä. Greenpeace julkisti voittajan mainosalan Vuoden huiput -juhlagaalassa 28.4.2022 ohjelmanumerolla, joka oli yllätys gaalan järjestäjille ja osallistujille.

Vuoden huiputus -äänestyksen voittaja Fortum sai myöhemmin samana vuonna ei-toivomaansa huomiota myös kilpailu- ja kuluttajavirastolta. “Viherpesulla ei päästä kohti puhtaampaa maailmaa”, totesi kuluttaja-asiamies tiedotteessaan.

Keväällä 2023 Greenpeace päätti järjestää Vuoden huiputus -kisan uudelleen, ja voittajaksi selviytyi lentoyhtiö Finnair mainoksellaan, johon myös kilpailu-ja kuluttajaviranomainen puuttui. Palkinnon toimittamisessa oli hieman haasteita, koska Finnair ei tahtonut vastaanottaa voittamaansa palkintoa, mutta lopulta palkinto ja diplomi saatiin perille oikeaan osoitteeseen.

Kysymykset ja vastaukset

Greenpeacen järjestämässä Vuoden huiputus -kisassa yleisö saa ratkaista, mikä yritys tai muu taho ansaitsee kunnian kuluneen vuoden törkeimmästä tai harhaanjohtavimmasta viherpesusta.

Ehdolla on mainoksia tai muita markkinointi- tai viestintätekoja eri tahoilta, jotka ovat erityisen ansioituneita ilmastokriisin ja luontokadon kiihdyttämisessä sekä julkikuvansa viherpesussa, tai edistävät muuten kyseenalaista toimintaa kestävien kulutustottumusten ja luonnonsuojelun sijasta.

Tänä vuonna Vuoden Huiputus -kisa huipentuu gaalaan, jossa palkitaan Vuoden Huiputus -voittaja palkinnolla ja diplomilla.

Viherpesu on markkinointia tai viestintää, joka antaa katteettoman myönteisen mielikuvan jonkin tuotteen, palvelun tai toiminnan ympäristövaikutuksista. Cambridgen sanakirjan mukaan viherpesun tarkoitus on “saada ihmiset uskomaan, että yritys suojelee ympäristöä, enemmän kuin se todellisuudessa suojelee” tai “saada liiketoiminta vaikuttamaan kiinnostuneelta luonnollisen ympäristön suojelemisesta, vaikka se ei sitä ole”.

Sanakirjamääritelmässä mainittujen yritysten lisäksi viherpesua voivat tehdä muutkin tahot ja toimijat, esimerkiksi järjestöt, puolueet ja viranomaisorganisaatiot. Viherpesusta on kysymys, kun joku julkisuudessa valheellisesti tai harhaanjohtavasti väittää toimivansa ekologisesti tai vähentävänsä ympäristölle aiheuttamiaan haittoja

Viherpesua ovat ympäristöä syleilevät sanat, jotka puhuvat enemmän kuin sanojan teot.

Viherpesun tuore muoto on dialogipesu, jossa näennäisesti itsekriittisen vuorovaikutuksen tai itselleen hankalien aiheiden julkiseen keskusteluun tuomisen kautta yritys tai muu toimija antaa ymmärtää olevansa dialogin osapuoli ja kuuntelevansa kritiikkiä, ilman että lopulta muuttaa ydinliiketoimintaansa tai korjaa haitallisia toimintatapojaan millään tavalla.

Kuluttajansuojalaissa sekä markkinatuomioistuimen ja kuluttaja-asiamiehen ratkaisukäytännöissä on rajoituksia sille, millaisia ympäristöväittämiä yritykset saavat käyttää mainonnassaan. Kilpailu- ja kuluttajaviraston laatimassa ohjeistuksessa sanotaan muun muassa, että

  • Tuotteen ympäristövaikutuksiltaan merkittävät ominaisuudet pitää kertoa selkeästi ja yksiselitteisesti.
  • Yleisiä, yksilöimättömiä ja moniselitteisiä ilmaisuja on syytä välttää.
  • Markkinoinnissa on syytä käyttää vain sellaisia termejä, joita asiakkaat ymmärtävät.
  • Kuluttajan ostopäätöksen vaikutusta ympäristön tilaan ei pidä liioitella.
  • Ympäristöystävällinen-sanaa tai vastaavia yleistäviä (vihreä, luontoystävällinen, eko-tuote) sanoja voi käyttää vasta, kun on todella perusteellisesti selvittänyt tuotteen koko elinkaaren.
  • Ennen kuin käyttää vertailevaa ilmaisua (esim. ”parhaat eristeet”) ympäristöväittämien yhteydessä, pitää hankkia näyttö siitä, että tuotteet todella ovat ympäristövaikutustensa kannalta parempia kuin muut markkinoilla olevat saman ryhmän tuotteet.

Näistä ohjeista huolimatta moni fossiili- ja muu yhtiö esiintyy mainoksissaan ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisijoina ja julistaa ympäripyöreitä visioitaan puhtaammasta tulevaisuudesta, vaikka niillä ei ole realistisia suunnitelmia pikaisiin ja merkittäviin päästövähennyksiin.

Onneksi EU on hyväksynyt viherpesun kieltävän direktiivin, joka tulee rajoittamaan merkittävästi sitä, millaisia ympäristö- ja kestävyysväittämiä yritykset voivat markkinoinnissaan käyttää.

Laita sanaa leviämään!

Vuoden huiputus -kilpailun tarkoitus on kiinnittää huomiota viherpesuun ja kyseenalaistaa mainonnan ja viestinnän harhaanjohtavat ympäristöväittämät. Jos pidät tavoitetta tärkeänä, kerro kisasta myös muille.